deredactie.be - OPINIE

De strijd om het Schoon Verdiep

14 / 09 / 2012

Ik weet niet of het u al was opgevallen, maar Antwerpenaren hebben een klein beetje de reputatie om soms wel eens een ietsiepietsie chauvinistisch te zijn. Onder meer de vaak gebezigde slagzin “Antwerpen is ’t stad en al de rest is parking” zou enigszins in die richting wijzen.

Als u het mij vraagt is die reputatie fel overdreven, temeer daar er heel wat objectieve argumenten zijn om die parking-stelling te staven. Maar misschien ligt dat aan het feit dat ik zelf ook in Antwerpen woon.

Een quasi presidentiële strijd

In ieder geval lijkt ‘Antwerpen … en al de rest is parking’ dezer dagen ook van toepassing op de gemeenteraadsverkiezingen. Alle ogen zijn op ’t stad gericht. Ook ver buiten Vlaanderen, als ik mag afgaan op de talrijke Franstalige en buitenlandse journalisten die mij daarover contacteren. De aandacht is niet zo groot als zes jaar geleden, toen er (ten onrechte) vanuit werd gegaan dat Antwerpen weleens een extreem-rechtse burgemeester zou kunnen krijgen. Maar de quasi presidentiële strijd tussen Patrick Janssens en Bart De Wever die deze verkiezingen geworden zijn, en de nationale repercussies die eraan worden toegedicht, maken Antwerpen tot het ultieme politieke strijdtoneel. Verschillende ‘nationale’ media plannen Antwerpse lijsttrekkersdebatten, waaronder ook tv-debatten in prime time op VRT, VTM en Vier. Het bewuste Antwerpse chauvinisme kan bij al deze (inter)nationale aandacht alleen maar wel varen.

Maar ook hier zijn er een aantal objectieve redenen om te verwachten dat de Antwerpse verkiezingscampagne wel degelijk kwaliteit zal bieden. Zo zijn er ten eerste de kandidaten die aantreden. Niet enkel Patrick Janssens en Bart De Wever zijn absolute politieke en inhoudelijke toppers, ook de andere lijsttrekkers zijn stuk voor stuk nationale sterkhouders van hun partij: Annemie Turtelboom is vandaag één van de populairste liberalen en bezet als justitieminister een belangrijk federaal departement, Meyrem Almaci groeide de voorbije jaren uit tot de leading lady van Groen en bleek afgelopen week Bart De Wever in een debat best aan te kunnen en ook Filip Dewinter is nog steeds het onbetwiste boegbeeld van het Vlaams Belang en een niet te onderschatten debater en strateeg. En dan is er nog PVDA-lijsttrekker en ondertussen ook bestsellerauteur Peter Mertens, die erin slaagde om de radicaal-linkse partij terug een voorlopig weliswaar bescheiden plek te geven in het politieke landschap.

Boeiende verkiezingsstrijd

De kwaliteit aan politiek personeel blijft trouwens niet beperkt tot de lijsttrekkers. Ook een debat tussen de nummer 2’s op de lijsten is iets om naar uit te kijken. Want ook die plaats wordt stuk voor stuk bezet door politici met een sterke reputatie en een belangrijke rol binnen hun partij. Op de SP.A lijst is dat Yasmine Kherbache: nog niet heel bekend voor het grote publiek, maar de voorbije jaren een voor haar dossierkennis en onderhandelingstalenten over de partijgrenzen heen gerespecteerde ‘kabinettard’: eerst bij Frank Vandenbroucke, vervolgens bij Ingrid Lieten en sinds januari bij premier Di Rupo, als kabinetschef. Bij de N-VA treedt op de tweede plaats Liesbeth Homans aan, al jaren de rechterhand van Bart De Wever en in die hoedanigheid ook een belangrijke steunpilaar van de N-VA die het voorbije jaar steeds aanweziger was in een aantal van de inhoudelijke debatten in Antwerpen. Bovendien wordt ze genoemd als mogelijke opvolger moest De Wever in 2014 het Schoon Verdiep verruilen voor de nationale politiek. Bij Groen staat voorzitter Wouter Van Besien op de tweede plek, bij de VLD de voormalige korpschef van de Antwerpse politie Eddy Baelemans en bij Vlaams Belang Anke Vander Meersch.

Maar bovenal zijn er veel belangrijke thema’s waar al die politici hun tanden in kunnen zetten, zodat het vooral ook inhoudelijk een bijzonder boeiende verkiezingsstrijd kan worden. In Antwerpen kristalliseren zich een aantal fundamentele stedelijke uitdagingen en debatten die ook relevant zijn voor andere steden en waarvan het belang in een verstedelijkt gebied als Vlaanderen de stadskernen ver overstijgt. Of het nu gaat om het verzoenen van mobiliteit, economie en gezondheid, het samenleven organiseren tussen mensen met zeer diverse achtergronden, het omgaan met sociale achterstelling, het ontwikkelen en plannen van de stedelijke ruimte: stuk voor stuk gaat het om grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag.

Alleen moet de campagne dan wel over die thema’s gaan natuurlijk. Want hoewel hun belang Antwerpen ver overstijgt dreigt de nationale aandacht voor de Antwerpse verkiezingen ze toch op de achtergrond te drukken. De chauvinistische Antwerpenaar zit opgescheept met een paradox: hij kan enerzijds zijn hart ophalen aan de – uiteraard niet meer dan normale – nationale aandacht voor zijn stad, maar dreigt anderzijds zijn verkiezingen wel gekaapt te zien. De ‘nationale’ media kennende zal er immers vooral gefocusd worden op de personenstrijd en de repercussies voor de machtsstrijd en de politique politicienne in de Wetstraat. Maar de Antwerpenaar kennende, zal hij dat niet zomaar laten gebeuren.

Dave Sinardet
(De auteur is politicoloog aan de VUB en de Universiteit Antwerpen en volgt de strijd om het Schoon Verdiep als Antwerpenaar van op de eerste rij)

@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u instemt met de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels - mod

7 Antwoorden op “De strijd om het Schoon Verdiep”

 1. Vanderhoeven Zegt:

  De strijd om het schoon verdiep is niet belangrijk, behalve in de media. De zorg voor het welzijn van de Antwerpenaars en belendende gemeenten is wél belangrijk, behalve in de media.

 2. Freson Michele Zegt:

  Tsssssss die politologen toch………Ze kunnen het niet laten toch……..Altijd een mooie tekst , maar toch zo pro klassieke partijen ……..Heb mij voorgenomen om geen teksten meer te lezen op dit forum ………En zo zou iedereen moeten doen……..Mensen zijn veel te braaf …….

 3. Luc A. Jacobs Zegt:

  De nr. 2 van de sp.a in antwerpen is kabinetschef van Di Rupo? Als dat geen bonus is voor het lokale debat… Ik snap ook niet dat er niet meer ophef is gemaakt over wat Annemie Turtelboom federaal misdeed, aangezien het ging om een werk-attitude die bij elk ambt van belang kan zijn, ook dat van burgemeester of schepen. Enkel de eigen partij-leden contacteren over een aanbod (gevangenisbouw) dat ontstaat uit een functie waar je iedereen dient, is in mijn ogen op de grens van corruptie, als het er niet over is. Zeker omdat de mail vanop haar kabinet werd verstuurd. Zij is kandidaat in Antwerpen, dus daar kan men dan beter de vraag in de ronde gooien welke plaats vriendendienstjes innemen in het uitvoeren van het toekomstige ambt (bv. bedrijven met partijvrienden erin een ongelijke voorrang geven voor opdrachten). Sowieso een nuttige vraag in elke gemeente bij gemeenteraadsverkiezingen.

 4. renaat maes Zegt:

  Er isdiep bezig geen strijd om het schoon verdiep aan de gang, zeker niet tussen janssens en dewever.
  Want als je een beetje goed kijkt en luistert, en je ziet wat de “goed gescreende” kandidaten van onze bart allemaal op hun sites en verkiezingsfolders mogen schrijven en uiten: dan is het duidelijk.
  Geen grote verschillen met het vlaams belang, en niet alleen wat de splitsing van belgie aangaat.
  Ook naar de multiculturele samenleving.
  Want als je de “allochtonen” vergelijkt met duiven die hier massaal hun behoefte komen doen, dan ben je hard bezig om het cordon sanitair te doorbreken.
  Dan ben je bezig met een heel onverdraagzame maatschappij te creeeren.
  Bij vlaams belang, is het motto: eigen volk eerst, bij nva: vlaming eerst en alleen.
  Als je zo mensen op het schoon verdiep zet, zal het een vuil verdiep worden.
  Het calimero effect werkt volgens de peilingen wel, …………….jammer genoeg.
  Er is inderdaad veel fout gelopen de afgelopen jaren, men heeft verkeerde beslissingen genomen,
  Maar om nu het polititeke landschap in handen te geven van dergelijke mensen, zou nog een grotere fout zijn.
  Ik kan maar hopen dat we nederland volgen, en de extrimisten geen kansen geven.
  Hopen dat we een strijd willen voeren voor een socialer beleid, en geen afbreekpolitiek.

 5. ND Zegt:

  Luc A Jacobs

  Geen enkele ‘VLD burgemeester wil een gevangenis op zijn grondgebied.
  Dus wees er maar zeker van dat de burgemeesters van andere partijen ook geen gevangenis willen’
  VB en NVA zijn het eerste om te roepen dat gevangen langer opgesloten moeten worden!
  Ik ben benieuwd hoe hun burgemeesters gaan reageren op de vraag van Turtelboom na de verkiezingen.
  Want ook de populisten die aandringen op langere straffen en dat alle straffen moeten worden uitgevoerd willen geen gevangenis op hun grondgebied.
  Mischien kunnen de Vlamingen vragen alle gevangenissen in wallonie te bouwen.
  De nieuwe gevangenis van Marche is klaar in 2014. Aan Beveren zijn ze nog niet begonnen.
  De procedures waren wel gelijktijdig opgestart.

 6. Alpaerts Monique Zegt:

  Aan Luc A Jacobs
  Men is wel degelijk al begonnen aan de gevangenis in Beveren en ik kan het weten want ik woon daar niet ver vandaan!
  mvg

 7. Jan Zegt:

  @ Luc A jacobs:

  Mevrouw Kherbache is wel degelijk Antwerpse en lid van SPa. Dat ze kabinetschef van de Premier is, duidt enkel op het feit dat ze geen politiek lichtgewicht is. Je had trouwens het interview met haar in Humo moeten lezen. We spreken hier over een ferme madame met inhoud, hart en een visie!

  Over openbare aanbestedingen: weet dat die aan erg strikte regels zijn onderworpen en aan kontroles door de provincie én het interfederaal Korps van Inspectie van Financiën. Indien een dossier niet aan de regels voldoet, wordt dit genadeloos naar de prullenmand verwezen.

  En je vergeet de controle door de gemeenteraad. In de 21ste eeuw is foefelen met openbare aanbestedingen niet zo eenvoudig!

  Laat ons de discussie civiel houden en met enige zin voor waarheid aub.

Plaats een antwoord op het bericht