deredactie.be - OPINIE

De wereld is ook ònze achtertuin

17 / 09 / 2012

 

Vandaag ontvangt het VBO zowat duizend bedrijfsleiders op het forum ‘Be International’. Ze gaan in gesprek met 70 doorgewinterde captains of industry over het wel en wee van internationaal ondernemen. Op die manier inspireren en steunen we de ondernemerswereld, peilen we hun besognes en valoriseren we de uitgebreide knowhow van onze bedrijven door ze te delen met collega’s. Tegelijk moedigen we ook kleine tot middelgrote ondernemingen aan om over de grenzen te kijken waardoor ze volop kunnen genieten van de globalisering van de markten.

En dat is geen overbodige luxe want onder invloed van de mondiale structurele tendensen krimpt het aandeel van geavanceerde economieën in de wereldhandel in het voordeel van de nieuwe groeilanden. De cijfers van de studie die de professoren Leo Sleuwaegen (Vlerick) en Carine Peeters (Solvay) voorstellen op ons Forum tonen dat, ondanks een positieve absolute groei, het belang van België in de wereldexport van goederen in tien jaar tijd daalde met 21%. Voor diensten gaf België 9% prijs.

Twee belangrijke factoren verklaren dat verlies. Ten eerste slaagden we er de afgelopen jaren onvoldoende in om de stijgende kosten (loonkosten, energie, administratieve lasten, belastingen, …) voor de ondernemingen onder controle te houden. Ten tweede gebeurt de transitie naar een groei die meer en meer op innovatie en internationaal ondernemen is gebaseerd, nog te traag.

Be International

Dat moet sneller want internationaal zakendoen is een onomkeerbare voorwaarde voor bedrijven die consistent willen groeien. Sterker nog: meer openheid naar het buitenland is van fundamenteel belang voor het behoud van onze welvaart. Ook daar spelen de Belgische bedrijven een verantwoordelijke rol. Het is aan hen om nieuwe bronnen van groei aan te boren om zo banen te creëren en de economische welvaart te waarborgen. De ruimte is er bewijzen cijfers van de Nationale Bank van België: in 2010 nam nog geen 4% van de Belgische ondernemingen het geheel van de exportactiviteiten voor zijn rekening. Internationaal ondernemen mag dan wel een uitdagende evidentie of een economische noodzaak zijn, voor nog te veel ondernemingen blijft het braakliggend terrein. Vreemd, want belangrijke buitenlandse markten met sterke groeicijfers of een sterk groeipotentieel bieden aanzienlijke mogelijkheden.

Ontbreekt het onze bedrijven dan aan durf? Dat betwijfel ik ten zeerste. Ons land groeide sinds de naoorlogse periode uit tot een van de meest geglobaliseerde economieën ter wereld. Toch focust ondernemend België vooral op de buurlanden of de Europese markten. Volgens de cijfers van de Nationale Bank van België (2011) beperkt bijna driekwart van onze totale export zich tot Europa. Ontnuchterend voor wie weet dat de economische motor vooral draait in groeilanden als China (+8%), India (+6,1%), Rusland (+4%), Sub-Sahara Afrika (+5,4%) en ASEAN (+5,4) aldus het IMF. Uiteraard blijft Europa een belangrijke markt maar het mag, geen alleenzaligmakende cocon worden. Onze vleugels uitslaan is de boodschap. We hebben de kracht, maar we beseffen het nog onvoldoende.

Nieuwe generatie internationale ondernemers

Vandaar een initiatief als het Forum, waar de top van de Belgische exportbedrijven hun ervaring en knowhow deelt met de nieuwe generatie internationale ondernemers. En die bestaat wel degelijk. Volgens de professoren Sleuwaegen en Peeters worden de nieuwe exportactiviteiten vooral gerealiseerd door kmo’s die internationaal almaar actiever worden. Met name de zgn. ‘Born Globals’ of ‘Born Internationals’ zijn uitermate belangrijk voor de Belgische economie aangezien ze de grootste groei vertonen zowel op het vlak van export als van toegevoegde waarde en werkgelegenheid.

Veel bedrijven, invoerders als uitvoerders, botsen echter nog altijd op specifieke obstakels die hen de toegang tot de wereldmarkt bemoeilijken. Daarom moeten België en Europa, meer nog dan vandaag al gebeurt, het pad effenen voor deze nieuwe generatie.

Pieter Timmermans

(De auteur is gedelegeerd bestuurder VBO)

@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u instemt met de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels - mod

4 Antwoorden op “De wereld is ook ònze achtertuin”

 1. Johan Blaekdal Zegt:

  Een grote en gemakkelijke stap die we kunnen zetten om de geesten te doen rijpen voor meer internationalisering, is alle masteropleidingen in het Engels te doceren in universiteiten en hogescholen. Zodat je na een bachelorstudie klaar bent voor de nationale arbeidsmarkt, en na een masterstudie je weg kan vinden op de internationale markt. Zodat we ook internationaal veelbelovende studenten kunnen aantrekken in plaats van hen te zien verdwijnen naar Amerika en Engeland. Het is frappant dat een masterdiploma bij ons niet eens vereist dat men bewijst de vakliteratuur te kunnen lezen en eruit leren en internationaal in discussie kunnen treden. Nochtans een belangrijke vaardigheid als de innovatie die daaruit voorkomt internationaal moet kunnen wedijveren.

 2. John Willems Zegt:

  Neem mij niet kwalijk dat ik hard moest nadenken wie onze minister van economie is, maar een Minister van Zee, Fietspaden of Zonnepanelen, die kon ik direct vernoemen. Zo ziet u welk intelligent beleid er de laatste tien jaar werd gevoerd: incompetentie! Goed dat u de vinger even diep in de wonde heeft gestoken, het overtuigd mij nog meer én op het juiste moment dat er “verandering” moet komen. Ik hoop ook dat veel politici uw “opiniestuk” zullen lezen, maar ze zullen het alleen maar horen donderen in Keuken, al gaat het daar stukken beter. Vlaanderen in Actie(ViA) is het toekomstproject van de Vlaamse overheid en talloze “innovaties” zullen worden gepromoot en vooral worden beloofd, … helaas is de deadline pas in 2020! Is dit niet een beetje te laat, mijnheer Timmermans?

 3. Simon Galle Zegt:

  Meneer Timmermans, u zegt zelf dat er een positieve absolute groei is op het vlak van export, en toch vindt u dat er een probleem met de loonkosten is. Dit snap ik echt niet.
  Ik heb het even opgezocht. Volgens de Wereldbank was het aandeel van export in de Belgische economie 78% in 2001, en 85% nu. Tegelijk zit de groei van de Belgische economie rond het Europese gemiddelde. Loonkosten zijn dus niet het probleem.
  De enige manier waarop ons exportaandeel in de wereld constant zou kunnen blijven, is door even hard te groeien als China en India. Kunt u me een realistisch plan voorstellen dat leidt tot 8% economische groei per jaar?
  Zo neen, stop dan met het vertellen van economische nonsens. Dankuwel.

 4. Koen Vandewalle Zegt:

  Ik mis toch wat onderbouwing over hoe je dit in de verschillende samenlevingen van de wereld gaat realiseren zodat het overal een win-win situatie blijft. Ook rekening houdend met de lange termijn intenties van alle zakelijke partners.

Plaats een antwoord op het bericht