deredactie.be - OPINIE

Niet fraai maar wel pragmatisch

18 / 09 / 2012

De begrotingbesprekingen moeten wijken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zullen ten vroegste starten op 15 oktober, als alle stemmen verdeeld en katers doorgespoeld zijn. Je kan je afvragen wat verkiezingen voor gemeente- en provincieraden in ’s hemelsnaam te maken hebben met het opstellen van een federale begroting? Niets natuurlijk. Maar het heeft alles te maken met de politici en de partijen zelf, die tot 14 oktober mekaars rivalen zijn.

Zo is premier di Rupo lijsttrekker in Bergen; nog andere ministers staan boven of onder op de lijst. Als ze een slechte uitslag behalen straalt dat af op hun politieke invloed binnen en buiten de partij. Vandaar dat ze er alles aan willen doen om een goede score neer te zetten. Militanten verwachten ook dat ministers toch een minimum aan campagne voeren om de plaatselijke lijst te steunen. Elke toppoliticus heeft ook een lokaal bastion nodig, een machtsbasis waarop hij en zij steeds kunnen terugvallen.

Vroeger

Vande Lanotte, ouwe rot in het vak, verwees terecht naar 2000 en 2006 toen de opmaak van de begroting ook werd uitgesteld. Toenmalig minister Freya Van den Bossche zei het in 2006 zo: “ Begrotingsbesprekingen zijn uitgelezen momenten om elkaar de duvel aan te doen. Zonder vertrouwen maak je geen begroting. Het is al moeilijk genoeg als er wel vertrouwen is. “

Premier Verhofstadt dreigde met banbliksems maar de PS hield de voet op de rem en haalde haar slag thuis. Bovendien is het duidelijk dat we dezer dagen in zwaar economisch weer zijn beland, wat allicht zal leiden tot pijnlijke ingrepen. Wie verkiezingen wil winnen kan vlak voordien geen onpopulaire maatregelen nemen, luidt de mantra in de Wetstraat.

Pragmatisch

Fraai is het niet, temeer daar Europa nauwlettend toekijkt. Als we pas enkele weken na 15 oktober klaar zijn, zal er nog niet meteen een Europese boete dreigen. Europa zal wel enige soepelheid aan de dag leggen en (voorlopig) blijft België uit het vizier van de financiële markten. Een pragmaticus als Vande Lanotte ziet dan ook geen problemen.

Mij gaat dat toch ietwat te ver: er zijn wel degelijk problemen inzake werkgelegenheid en concurrentiekracht. Het is geen goede zaak om holderdebolder (slechte) maatregelen te nemen, maar te lang wachten om in te grijpen is ook niet goed. Waarom nu al niet beginnen met het basisoverleg en de grote knopen doorhakken op pakweg 17 oktober? Dan zijn we een goede Europese leerling. En willen we dat niet altijd gezegd hebben?

Jos Bouveroux

(De auteur is voormalig hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst en kenner van de vlaamse beweging.)

(@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u instemt met de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels.) 

16 Antwoorden op “Niet fraai maar wel pragmatisch”

 1. Benny T Zegt:

  “SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte denkt niet dat de federale regering risico’s neemt door de begrotingscontrole pas na de verkiezingen van 14 oktober te doen” m.a.w. zeker weten doet hij het niet.
  Dus onze regering speelt roulette met € 700.000.000 belastingsgeld. Alles op één kaart en door gemeenteraadsverkiezingen - rien ne vas plus - wachten tot het balletje uitgerold is. Eventuele winst als het balletje achteraf goed rolt - politiek gekonkelfoezel.

 2. walter Zegt:

  Zou men al niet bezig zijn en dat na de verkiezingen communiceren? Het zal weeral mooi zijn.

 3. fransver Zegt:

  Hoe willen ze dat de burgers de regels volgen, de politici doen niets liever dan de regels aan hun voeten lappen. Die aan de macht zijn worden met de dag ongeloofwaardiger.

 4. John Willems Zegt:

  Ik heb de indruk dat u met uw opiniestuk de handen boven de hoofden van de “oude creatieve belastingsgeesten” wilt houden, deze van de “verkiezingsrotten in het vak” wiens vervaldag al lang verstreken is en die in het verleden nog niet méér hebben bewezen dan dat ze zand in de ogen van de mensen kunnen strooien, nog méér, ze hielden zelfs recentelijk geen rekening met 33% van de Vlaamse stemmen. Nu wordt er dezer dagen echter met vernietigend “slakkenzout” in de ogen van de kiezer gestrooid door de noodzakelijke begroting uit te stellen tot precies een week na de verkiezingen. Van verkiezingsbedrog gesproken. Op 14 oktober zullen mijn ogen wijd open staan en ik zal zeggen “het is welletjes én genoeg geweest”!

 5. raf Zegt:

  En ik die dacht dat federale en lokale verkiezingen los van elkaar gezien moesten worden.

 6. marc Leys Zegt:

  ach die vijver waarin de federale kan zwemmen vriest steeds meer en meer toe, het is niet de N-VA, het is niet de angst voor de kiezer, het is het einde van opties die men heeft, ofwel stroopt men de vlamingen ( en alle werkende mensen) verder het vel van de oren … maar dan staat 2014 om de hoek, ofwel zet men de PS kiezers in de kou, ofwel breekt men enkel in Vlaanderen de sociale zekerheid af… maar een euro kan je slechts één keer uitgeven, en niet meer,
  Waarom nu hopen op na de gemeenteraadsverkiezingen, simpel, men hoopt op de cavalerie, dat de economie weer wat aantrekt, (en die zal dat doen) maar elke keer laten we meer en meer pluimen aan de bric landen, is het failliet van dit systeem niet voor morgen (wat ik denk van wel, maar soit), dan wel voor overmorgen, Nu reeds hoor ik van mijn kinderen (16 en 17 )dat “wij hun toekomst verspilt hebben en dat zij alleen maar kunnen afbetalen.. welnu zij zoeken om een richting te gaan studeren die emigratie mogelijk maakt, die ieren achterna.. ziek systeem dat haar eigen jeugd wegjaagt..

  marc

 7. L.Willems Zegt:

  Als we zien in welk tempo europa zelf met maatregelen komt, dan zal het hier wel niet op 14 dagen aankomen

 8. hans becu Zegt:

  En maar verwijten sturen aan het adres van Nva dat ze lokaal en nationaal koppelen.

 9. Th. Zegt:

  Hoe zou het toch komen dat NVA in de lift zit? juist ja, de ouwe rotten in het politieke “vak” kunnen het zelfs nu nog niet laten, zelfs de premier heeft geen tijd voor federale kopzorgen, die heeft zijn handen vol op lokaal vlak!!!

 10. Marc V. Zegt:

  ‘Vreemd’ dat de auteur hier exact dezelfde woorden in de mond neemt als JVDL nl. dat het geen goede zaak zou zijn om “holderdebolder maatregelen te nemen”.

  Hoewel hij (= JVDL) het tegenovergestelde beweert is het nochtans dat wat JVDL eigenlijk voorstelt om te doen : door te wachten tot na de verkiezingen (en met alle oprispingen die de verkiezingsuitslag eventueel kan meebrengen) zal men daarna onvermijdelijk onder een veel hogere tijdsdruk moeilijke beslissingen moeten nemen. D.i. blijkbaar de enige manier waarop federaal überhaupt nog beslissingen kunnen worden genomen.

  Ik kan mij bovendien niet van de indruk ontdoen dat de auteur, wat hij hier ‘pragmatisch’ noemt (en ik geef hem gelijk), even goed had kunnen duiden als een aanfluiting van de democratie (waarin ik hem ook gelijk zou geven). Of hoe zogenaamd ‘objectieve’ vaststellingen dat helemaal niet zijn.

 11. Willy Devaere Zegt:

  Wat is eigenlijk het echte probleem met Di Rupo? De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kent hij toch al lang!

 12. Wim H Zegt:

  Gaan we nog een regering hebben na 14 oktober?

 13. Hendrik M Zegt:

  JVDL heeft wel de tijd om bijna dagelijks een “consumenten” vriendelijk voorstel in de media te lanceren.
  JVDL is inderdaad een oude rot in het vak.
  Voor de verkiezingen de hemel op aarde beloven.
  Na de verkiezingen de pijnlijke maatregelen te realiseren.
  Is dat politieke moed tonen en een beleid voeren?
  Eerst verkondigen dat de gemeenteraad verkiezingen niets te maken hebben met het federaal niveau,en dan als die wortel niet pakt (de peilingen blijven slecht) overschakelen naar virtuele politiek die er enkel op uit is om stemmen te halen (het debacle te minimaliseren).
  Het nederlands voorbeeld heeft bewezen dat de burger mondig genoeg is om de valse beloften te doorprikken en voor politiekers te gaan die zeggen wat ze gaan doen en het dan ook doen.
  In nederland zijn er dergelijke politiekers aan de linkse als rechtse zijde.

 14. ssmeets Zegt:

  Wat eens te meer bewijst dat hier alleen wordt geregeerd (?) in functie van de verkiezingen .. eender op welk niveau. Dus na 14 oktober kunnen we ons verwachten aan de volgende lading, op een drafje genomen beslissingen zonder lange termijn visie, die ons nog een beetje armer zullen maken en niet alleen op financieel vlak.

  Je oogst wat je zaait, nu alleen nog leren en uitvoeren wat echte democratie betekent (de kiezer aan zet ???? ) , maar dat wordt zelfs uit den treure gemanipuleerd.

 15. eric schollaert Zegt:

  JVDL is dat niet de man van het zilverfonds, dus de man die samen met de andere grote geest verhofstadt
  het geld twee keer kon uitgeven ?
  dat belooft voor de begroting van “na 14 oktober” ! vlamingen verschiet niet, na de fantastische splitsing
  van BHV ( wat is er geregeld, wel dat vlaanderen aan brussel en de walen blijft betalen, en wat is sine die
  uitgesteld - toch volgens de franstalige politici in de waalse pers- de rest … ), na de belastingsverhogingen,
  komen er nieuwe belastingen en afhoudingen.
  uiteraard heeft de regering nu geen zin en eveenmin tijd om de begroting op te stellen : bijna alle ministers
  staan als lijsttrekker in hun stad / gemeente ( de ratten proberen het zinkend schip te verlaten ) maar het is
  De Wever die gemeente verkiezingen nationeel belang zou geven !
  arme “grote” partijen in vlaanderen, die nadat ze ons verkocht hebben aan Di Rupo niet meer weten hoe uit hun moeras geraakt

 16. Marc V. Zegt:

  Eén van de (mogelijke) voornemens van Elio is inmiddels uitgelekt (in De Tijd). Blijkbaar zou men een soort voorafname doen op de eindbelasting van het pensioensparen. Hoe één en ander precies in elkaar steekt is niet duidelijk maar feit is dat men weeral denkt om het geld dat aan de toekomstige generatie(s) toekomt nu weer op te souperen. ‘Sociaal’ noemt men dat dan. Waar de toekomstige generaties het geld moeten vandaan halen om de kosten van de vergrijzing te betalen is blijkbaar niet de zaak van Elio. Zouden er dan toch grenzen zijn aan de solidariteit ? Structurele maatregelen zijn binnen onze staatsstructuur gewoonweg niet meer mogelijk (tenzij met het mes op de keel) - d.i. een vaststelling, geen politieke keuze.

Plaats een antwoord op het bericht